Tuesday, July 03, 2012

Mentaliti Rakyat Malaysia kini 1

Posted by Dr.KesHi

Aku just nak share tentang bende ini berdasarkan ape yg aku lihat, tengok and rasekn.

Situasi 1: Di lebuhraya yg mempunyai 3 lorong

sekarang ni, aku tgk byk kete yg bwk slow gile, dok kat lorong tgh je.. kadang2 aku tgk lori or bas lalu ikot lorong kiri skali yg x bwk x bpe laju pon dok relaks je potong dorang yg dok lorong tgh..
ok fine, mesti ade yang tnye ape masalahnye?
anda telah menyusahkn pemandu yg bwk laju tp yg x laju sgt.. contoh anda bwk kete dengan kelajuan 80-90km/h dok kt lorong tengah, ade lak kete dr blkg anda yg bwk kete dgn kelajuan 100km/h, dan ade lak beberape kereta dilorong kanan yg membawa kereta 110km/h.. lorong kiri? owh.. kosong je..
Dengan ini, kete diblkg anda terpkse plak slow kn kete disebabkn x leyh potong anda.. anda kene faham dengan kelajuan anda, anda perlu dok lorong mana.. kalau nak bwk slow n steady, lorong terbaik utk anda adalah lorong kiri skali..
ini juga buatkn kereta yang sedang memotong di lorong kanan susah untuk msok ke lorong tgh ketika ade kereta yg lebih laju berade di belakang...
UNTUK RAKYAT MALAYSIA SILA MEMANDU MENGGUNAKAN OTAK DAN JGN MENYUSAHKAN PEMANDU LAIN..

Situasi 2: Di traffic light ketika sesak



lorong utk terus byk kete (panjang), lorong kiri utk belok kiri (boleh jalan kalau xde kenderaan dr arah kanan). APE YG RAKYAT MALAYSIA KINI LAKUKAN? haaa disebabkn utk tros sgt byk kete.. diorang g lorong kiri utk belok kiri, tp x belok pon.. dok nak menyelit tok msok kt lorong tgh kt depan2.. Sedarlah anda bahawa anda telah menyusahkn bukan sorang 2 orang tp ramai org.. ape yg anda susahkn? org yg nak belok kiri dgn mudahnye, tak dpt berbuat demikian tatkala anda dok kt lorong dorang.. anda juga membuatkn lorong utk tros itu bergerak lg perlahan ketika lampu telah pun hijau..
COME ON LAH, ORG LAIN PUN NAK CEPAT BUKAN KO JE.. SO PLS BERSABAR..

itu je hari nih.. byk lg..


3 comments:

Trah Zain said...

mentaliti rakyat kita makin teruk, kereta kami pernah kena sindol dengan lori, uncle tu nak jugak masuk line kami time sesak2 tu, geram giler rasa, mentang2 kami student, senang hati je buli kami.huhu

Dr.KesHi said...

isk2.. skrg rse kene ade ujian mental tok rakyat malaysia setiap bape tahun :)

HanaNabihah said...

HOHO. situasi 1 tu boleh dimaafkan lg. tp situasi 2 tu mmg tak la. sbb tu sampai umur dah camni pun hana tak ambil lesen. takut kena buli dgn pemandu lain. huhu

Post a Comment